Promocija knjige Fikrete Karić

Nove vijesti

Promocija (1)Promocija (2)Promocija (3)Promocija (4)Promocija (5)U lukavačkoj gradskoj džamiji, 01.04.2016. godine, nakon akšam namaza upriličena je promocija knjiga Fikrete Karić. Djevojka sa bisernom suzom, Moji snovi, Stihovi moje duše i Ornament ljubavi su inspirativna djela ove mlade pjesnikinje čije odlomke je prisutnima čitala moderatorica promocije i koordinatorica Aktiva žena MIZ Puračić, Emina Muminović.

Fikreta, motivisana svojom pričom zakoračila je u svijet književnosti i riječju dirnula mnoge duše.Ona je osoba sa invaliditetom, iako to za sebe ne da reći. Kako kaže, ne može hodati ali mislima može raditi što god poželi. Druge često podsjeti na hadis Poslanika s.a.w.s., koji glasi: „Znaj da sve ono što te zadesilo nije te moglo mimoići, i sve ono što te mimoišlo nije te moglo zadesiti.“ Ona je to prihvatila a poželjela isto i drugima, da ne tuguju zbog svojih nedostataka već pokušaju biti sretni s onim što imaju.

Njena djela govore o ličnom životu, domovini, vjeri i ljubavi. Fikreta Karić rođena je 4. marta 1989. godine u Doboju. Svoje pjesme objavljuje u podlistku za djecu „Ammar“i magazina za ženu i porodicu „ Bosanska Sumejja“. Prvu zbirku pjesama „Moj snovi“ objavila je 2008. godine, nedugo zatim, tačnije 2010. godine objavila je i drugu zbirku pjesama „Stihovi moje duše“. Smatra da su te dvije zbirke zapravo njen pečat kojim je potvrdila da i osoba sa posebnim potrebama može uspjeti u životu. Promocije knjiga održane se u raznim gradovima Bosne i Hercegovine kao što su Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Kakanj, Visoko, Srebrenik a sada evo i Lukavac.

Povodom promocije upriličen je i vjerski program na kome su članice Aktiva žena MIZ Puračić učile odlomke iz Kur'ana, hadise i ilahije. Prisutnima su se obratili i domaćini, Tarik ef. Aganović te glavni imam MIZ Puračić Zijad ef. Vehabović. Vehabović se zahvalio pjesnikinji te pozvao džematlije da svojim prisustvom podrže aktivnosti Aktiva žena MIZ Puračić. Naredna aktivnost je Javna tribina u Džematu Modrac koja će se održati 17.04.2016. godine nakon akšam-namaza. Predavačice će biti muallime Hasiba Saračević i Emina Muminović.

Aida Avdić, prof.