SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U DŽEMATU HRVATI-AHMIĆI, MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE PURAČIĆ

Iz naših džemata Nove vijesti

Veliki broj džematlija i gostiju na prvi muharrem 1441. hidžretske godine /31. avgusta 2019. godine prisustvovao je svečanom otvorenju džamije u lukavačkom džematu Hrvati-Ahmići.

Velika je radost i činjenica da na ovom prostoru nikad nije bila džamija, nego je područje Hrvati-Ahmići bilo dio džemata Turski Lukavac. Mesdžid se počeo graditi 2002. godine,  a kao zaseban džemat je počeo funkcionirati 31. avgusta 2006. godine. Uz džamiju je izgrađena vakufska kuća, moderno opremljen mekteb, te drugi prateći objekti.

Prvi imam džemata je Tajib-ef. Karić koji je od početka gradnje mesdžida, pa do otvorenja džamije jedini imam ovog džemata.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović,  izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac i drugi gosti iz vjerskog, političkog i javnog života općine Lukavac.

Muftija Abdibegović je u svome obraćanju poručio: „Najlakši dio je  napraviti objekat, ali ovaj objekat, ova džamija mora da izgradi ljude koji će imati ispravan odnos prema Bogu, a i prema ljudima oko sebe.“

Ključeve džamije muftija Abdibegović je predao imamu džemata Tajib-ef. Kariću koji je u najsvečanijem dijelu programa otvorio džamiju.

[metaslider id=”2705”]