Informacija o posjeti mr. Nusret-ef. Abdibegovića i Bahrudin-ef. Čole medžlisu IZ-e Puračić

Nove vijesti

Seminar (6)Dana 25.02.2016. godine medžlis IZ-e Puračić u Lukavcu je na osnovu godišnjeg plana i programa vjerskih aktivnosti za 2016 godinu organizirao seminar za imame i javnu tribinu za džematlije džemata medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu.

Seminar je organiziran u prostorijama medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu sa početkom u 15.30. sati. Gost predavač na seminaru je bio mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, a tema je bila „Džemat, suština ili forma“.

Svojim dolaskom imami su napravili izuzetnu atmosferu prijatnosti da je predavač duboko inspirisan i motiviran da biranim riječima, rečenicama i svojom imamskom psihološkom snagom temu otvori, useli i razradi u tančine kod prisutnih imama.

Seminar (7)Željni susreta sa predstavnicima viših instanci IZ-e tema je na kraju krunisana i otvorena diskusijom neograničavajući se samo na temu. Pitanja upućena od strane imama su dobila fantastične i koncizne odgovore. Širina i prisutnost predavača je ostavila dobar utisak na sve, gdje je zaključeno da je ovo izvađena kap iz velikog mora aktivnosti i rada IZ-e. Nakon toga smo se preselili u džamiju Lukavac Grad i klanjali akšam-namaz u džamiji prepunoj džematlija, te nastavili druženje na javnoj tribini s temom „Vjera institucionalnog organiziranja“.

Mr. Nusret-ef. Abdibegović je nakon najavljene teme preuzeo džemat pod svoju ingerenciju. Ovladao je džematlijama sa pravim rečenicama na ovu temu. Džematlije su bile najbolji slušaoci puni zadovoljstva i sreće što su ovu temu i njeno značenje uselili u svoja prsa.

Na kraju su uslijedila dobra pitanja, a inspiracija Nusret-ef. Abdibegovića ja dala dobre odgovore i ponukala džematlije na još više razmišljanja o Islamskoj zajednici.
Domaćin seminara i javne tribine je bio glavni imam Zijad-ef. Vehabović sa kolegama imamima.

Zahvaljujemo se domaćinima, džematu Lukavac Grad, imamima i džematskom odboru.

Glavni imam MIZ Puračić:
Zijad-ef. Vehabović