Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

Nove vijesti

memićipotočarisrebrenica_džamijaDana 17. marta 2016. godine, predsjednici džematskih odbora džemata sa područja medžlisa Puračić, na čelu sa glavnim imamom Zijad-ef. Vehabovićem i predsjednikom IO-a Šemsudinom Smajlovićem posjetili su Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i medžlis IZ-e Srebrenica.

U Memorijalnom centru dočekao ih je Hasan Hasanović, koji je još jednom predstavio i koncizno izložio dokumentirana i pravosudno dokazana dešavanja i činjenice iz perioda 1992-1995. koje dokazuju da je u Srebrenici počinjen genocid. Slijedio je obilazak mezarja i učenje Fatihe poginulim šehidima i žrtvama genocida.

Pored historijskog časa i obilaska bivše UN baze i Spomen sobe u Potočarima, predstavnici MIZ Puračić prisustvovali su i projekciji dokumentarnog filma “Sedmica u julu – Srebrenica 1995” koji se može pogledati isključivo u prostorijama Centra. S upečatljivim utiscima, predstavnici MIZ Puračić su izrazili svoje poštovanje uposlenicima Memorijalnog centra i zahvalili se na gostoprimstvu.

srebrenicaNakon toga, upriličen je i sastanak sa glavnim imamom medžlisa IZ-e Srebrenica, Damir-ef. Peštalićem. U ugodnom razgovoru s njim, bilo je lijepo čuti da bošnjački povratnici u Srebrenici, uz bolna iskustva i uspomene, ipak nastoje ponosno graditi i obnavljati svoj život u tom gradu i njegovoj okolini. Uz svako novo radno mjesto u Srebrenicu dolazi i novi povratnik, tako da je to najvažniji faktor povratka i ostanka u Srebrenici, istakao je glavni imam.

Ovo je bila prva zajednička posjeta koju je medžlis IZ-e Puračić organizovao za predsjednike džematskih odbora, a izražena je želja da to u narednim godinama postane praksa.