Džemat Orahovica-Jaruške: Hatma dove odraslih polaznika mekteba

Nove vijesti

hatma_orahovica(1)hatma_orahovica(4)hatma_orahovica(6)Nakon tri godine i promocije osmanaest učača Kur'ana u Jaruškama, ovih dana džemat Orahovica-Jaruške se okitio sa novih pet. Svečanost je održana u prelijepom džamijskom ambijentu u Jaruškama uz prisustvo velikog broja vjernika, imama i glavnog imama medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu Zijad-ef. Vehabovića 30. maja 2016.godine.

Skup je poselamio imam džemata Orahovica-Jaruške Mirnes-ef. Mujić, koji je kazao da je ponosan na svoje polaznike koji su svojim trudom i zalaganjem naučili arapsko pismo i proučili cijeli Kur'an, te ih pozvao da se predstave učenjem odlomka iz sure El-Bekare.

Nakon učenja koje je izmamilo suze na licima vjernika, glavni imam je proučio dovu i obratio se skupu. Kazao je da su kandidati položili predviđene lekcije, da lijepo uče Kur'an i da se ubuduće nastave družiti sa njim jer su ovim činom sebe ogrnuli svojevrsnim pancirom.

Istakao je da je lijepo što je hatma upriličena pred nastupajući ramazan, obzirom da se uz ramazan uče mukabele. Takođe je govorio o vrijednosti učenja Kur'ana, te poželio da i ubuduće u džematu bude onih koji će se sa njim družiti na ovakav način. Na kraju je čestitao bližnjima, njihovom imamu i samim svršenicima, te zamolio prisutne imame da podijele diplome sljedećim svršenicima:

  • Alibašić Hanifa (1959),
  • Alibašić Emina (1963),
  • Alibašić Azra (1989),
  • Hidanović Šaha (1944) i
  • Mešić Zumra (1957).

Mirnes-ef. Mujić