Održan seminar za imame i vjeroučitelje medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu

Nove vijesti

U utorak 19. decembra 2017. godine u prostorijama JU „Javna biblioteka Lukavac“ održan je seminar za imame i vjeroučitelje sa područja medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu.

Na seminaru su govorili uposlenici Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH:

  • Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Odjelu za džemat i razvoj vjerskog života,
  • mr Meho-ef. Šljivo, šef Odjela za hatabet, vaz i misijsko djelovanje i
  • Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade

Obrađene su teme iz oblasti rada Uprave:

  • džemat, imam, organizacija i razvoj džemata,
  • hutba, vaz i iršad i
  • mektebska nastava

Dobrodošlicu sudionicima seminara poželio je glavni imam medžlisa IZ-e Puračić u Lukavcu Zijad-ef. Vehabović, a ispred Muftijstva tuzlanskog prisutnima se obratio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

U sklopu seminara održane su radionice za učesnike na kojima su date osnovne smjernice djelovanja u džematu, kao i smjernice na koji način se pripremati za hutbe da bi one bile što interesantnije i sadržajnije za džematlije.

S obzirom da je ovo bio i radni seminar, rukovodioci odjelâ za džemat, mekteb i hatabet su, nakon kraćih izlaganja, održali tri radionice sa prisutnim imamima, na svaku od gore spomenutih segmenata imamskog misijskog rada i djelovanja. Po završenim radionicama imami su imali priliku sumirati i prezentirati najvažnije zaključke do kojih su došli u radionicama.

Primijetno je bilo zadovoljstvo i podrška imama ovakvom pristupu, gdje je pažnja usmjerena na dogovaranje i razmjenu mišljenja i iskustava sa imamima.

Seminar je, kako što je i sama evaluacija pokazala, zadovoljio očekivanja svih sudionika.