Džemat Berkovica

Džamija u Berkovici
Džamija u Berkovici

Jedan od džemata medžlisa islamske zajednice Puračić je džemat Berkovica. Berkovica je jedan od manjih džemata. Udaljen je 10 km od Lukavca, a smješten je između naselja Gnojnica sa  istočne strane i Miričina sa zapadne, te Seona i Rašljeva sa sjeverne strane. Prema zvaničnim podacima danas u Berkovici živi 713 osoba, a prema zvaničnom popisu iz ‘91. god. živjelo je 789 osoba.

Džemat Berkovica je relativno mlad džemat. Do 80-tih godina je bio u satavu džemata Gnojnica, a onda je postao je samostalan džemat. Džamija u Berkovici se počela graditi prije rata a svečano otvorenje sadašnje džamije desilo se odmah nakon rata 1997.g.

Vjerske aktivnosti su se do otvorenja nove džamije obavljale u mektebu koji se nalazi na brdu koji je udaljen nekih kilometar od sadašnje džamije.

Džamija u Berkovici
Džamija u Berkovici

Džemat ima tri vakufska mezarja i nekoliko porodičnih. Ono što je karakterističo za ovaj džemat jeste i turbe koje se nalazi nedaleko od džamije. Predanja kažu da su tu na tom mjestu ukopani šehidi.

Mjesna zajednica, nekoliko metara od turbeta  je napravila i spomen obilježje šehidima Berkovice.

Nabrojaćemo i imame koji su bili u ovom džematu: Zijad-ef. Vehabović, Šaban-ef. Bećić, Edin-ef. Sejdinović, Mevludin-ef. Čosić i sadašnji imam Mirnes-ef. Mujić.