Džemat Poljice Ugar

Stara džamija u Poljicu
Stara džamija Poljice Ugar

Džemat Poljice Ugar je džemat sa dugom islamskom tradicijom. Tradicija ovog džemata se vezuje za staru poljičku džamiju sagrađenu davne 1804.god. koja je nažalost do temelja izgorjela u požaru, u noći sa subote na nedjelju 07.11. 1993.god. Džamija se nalazila u mahali Ugar uz obalu istoimene rječice. Uz lokaciju na kojoj se nalazila stara džamija sagrađena je nova džamija. Tarih o izgradnji stare džamije nalazio se na srednjem stupu u džamiji. Kao njen vakif spominje se Mustafa-paša.

Prema sjećanju džematlija Poljica u staroj džamiji su službovali sljedeći imami:

  1. Musrafa-ef. Imamović
  2. Omer-ef. Imamović
  3. Adem-ef. Žabić
  4. Edhem-ef. Žabić
  5. Hašim-ef. Žabić
  6. Tajib-ef. Karić
Džamija Poljice Ugar
Džamija Poljice Ugar

Otvorenje nove džamije u džematu Poljice Ugar je bilo 1997.god. Od otvorenja nove džamije u džematu Poljice Ugar radila su dva imama : Tajib-ef. Karić i Mervan-ef. Mrahorović.

Sadašnji imam u džematu Poljice Ugar je Fahrudin-ef. Žbanić rođen 09.01. 1977.god. Svršenik je Behram – begove medrese u Tuzli. Na dužnost imama postavljen je u martu 2007.god.

U džematu Poljice Ugar se redovno obavljaju : 5 vakata namaza, džuma- namaz, mektepska pouka. To je tradicionalni džemat u kome se obilježavaju svi značajni datumi koji se nalaze u kalendaru Islamske zajednice. Trenutne aktivnosti džemata su usmjerene na izgradnju imamske kuće i mekteba. Džemat broji oko 300 domaćinstava.