Džemat Prokosovići

Džamija u Prokosovićima
Džamija u Prokosovićima

Džemat Prokosovići se nalazi na obali Modračkog jezera. Udaljen je 5 km od Lukavca. Vjerski život se dugo odvijao u starom mektebu koji se nalazio između zaseoka Kovačevići i Memići. Izgradnja džamije počela je 1967. godine i uglavnom je sagrađena donacijama mještana. Građevinski odbor za izgradnju džamije činili su:

 1. Đulaga Avdić – predsjednik,
 2. Husejin Avdić – blagajnik,
 3. Adem-ef. Mrahorović – član,
 4. Mujo Aljukić – član,
 5. Osmo Halilović – član,
 6. Arif Memić – član,
 7. Jusuf Memić – član,
 8. Adem Osmanović – član.

Svečano otvorenje džamije bilo je u septembru 1970. godine. Rekonstrukcije džamije urađene su: 1998. – dignut pod i postavljena ploča sa grijanjem, 2007. – izmijenjena kompletna stolarija, 2010. – zamijenjen krov džamije.

Mektepske prostorije koje su izgrađene kada i džamija su bile prilično dotrajale pa se krenulo sa izgradnjom novog mekteba 2002/3 godine koji je brzo sagrađen. Rekonstrukcija ograde džamije urađena je 2013. godine a šehidska česma i ograda 2014. godine. Izgradnja vakufske kuće počela je u julu 2014. godine da bi se radovi završili u septembru 2015. godine kada je bilo i useljenje (uoči Kurban bajrama).

Imami džemata: Adem-ef. Mrahorović, Džemal-ef. Barčić i mr. Ekrem-ef. Brigić.

Predsjednici džematskog odbora su u proteklom periodu bili: Mujo Aljukić, Adem Osmanović, Đulaga Avdić, Alosman Sejfić, Ahmet Memić, Ferhat Aljukić, Hasib Aljukić, Bilal Avdić, Sead Avdić.

Muezini džamije: Redžo Hamustafić, Alosman Sejfić, Sead Avdić.

Džematski odbor:

 1. mr. Ekrem-ef. Brigić – imam (član po položaju),
 2. Sead Avdić – predsjednik,
 3. Izet Aljukić – član,
 4. Ismet Halilović – član,
 5. Emir Mujkić – član,
 6. Semir Hadžimusić – član,
 7. Edis Hamustafić – član.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
RSS
Facebook
Pinterest