Džemat Turija

Džamija u Turiji
Džamija u Turiji

Postoji oko 176 godina, tačnije od 1823. g. odnosno 1243. h.godine. Osnova za ove tvrdnje su nišani u haremu stare džamije na Ivkovini. Ovaj džemat je postojao još za vrijeme austro-ugarske monarhije, pa kroz kraljevinu Jugoslaviju i uz Božiju pomoć postoji i dan danas. Stara džamija na Ivkovini građena 1926-1928 (otvorena), a prema kazivanjima postojala je još starija džamija 20-30 metara niže ove koja je izgorila u požaru. Do 1945. godine u neposrednoj blizini stare džamije postojao je i stari mekteb na ulazu u mezarje, koji je izgorio pod nepoznatim okolnostima.

Džematu Turija su pripadali i zaseoci Bleci, Babice i Jaruške. Formiranjem džemata Orahovica, pridružuju im se Jaruške. Babice su se odvojile od džemata Turija neposredno prije početka gradnje nove džamije 1988. godine. U Sadašnje vrijeme Turiju sačinjavaju Turija centar i Turija 2 koji imaju preko 400 domaćinstava, Cerik i Ćelari 70 i Karići i Semići oko 60 domaćinstava, Mosorovac preko 100 domaćinstava. Džemat Turija je i geografski podijeljen i razvučen na više cjelina i zauzima prostor oko 37 km kvadratnih.

U džematu postoje dvije džamije. Stara džamija koja je sa radom počela 1928. godine sve do 1988/89 godine kada je počela sa radom nova džamija u izgradnji. Stara džamija (14×11 m) i nova džamija (14,30×12,30 m). I nova i stara džamija su devastirane u toku rata 1992-1995 g. Nakon rata su obje džamije sredstvima džematlija, općine i kantona popravljene. Vakufska kuća blizu stare džamije je napravljena 1968. godine. U posljednjem ratu je oštećena granatiranjem. Mesdžid Karići je napravljen 1974. godine koji je i danas u funkciji. U njemu se obavljaju teravih namazi i uči vjerska pouka. Mesdžid Cerik drvene konstrukcije postojao je do 1974. godine kada je sazidan novi mesdžid. On je u funkciji i danas. U njemu se obavljaju teravih namazi i uči se vjerska pouka.

6.2.1981. godine formiran je građevinski odbor za gradnju nove džamije.  Bilo je prisutno oko 200 ljudi. Prisustvovao je i uvaženi gost tuzlanski muftija hfz. Husein-ef. Mujić.
Predsjednik građevinskog odbora izabran je Junuzović Mehmed, knjigovođa Mekić Fahrudin, blagajnik Imamović Muhamed. Nova džamija je svećano otvorena 24.8.2002. godine.

Džamiju je otvorio Junuzović Mehmed jedan od najzaslužnijih džematlija, koji je svojim trudom i imetkom od početka izgradnje bio dokazani borac na Allahovom putu.
Imam Fahrudin-ef. Mekić se 2013. godine penzionisao. Proveo je skoro cijeli svoj radni vijek u ovom džematu Turija.  Molimo Allaha dž.š. da njega i njegovu porodicu, koji su dijelili brige, nedaće, rat, ali i radosti svoga džemata, nagradi svakim dobrom na dunjaluku i džennetom na ahiretu – AMIN !!!

U januaru 2014. godine je došao novi imam Tarik-ef. Trapo. Izabaran je odlukom džemata, preko konkursa kojeg je ovaj džemat raspisao u novembru 2013 godine.