Sudbina

Nove vijesti
  1. Allah
    Allah

    “Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego sto je damo, zapisana u Knjizi, – to je Allahu, uistinu, lahko.” (El-Hadid : 22)

  2. Pera su se osusila, Knjiga je sklopljena, stvari su odredjene i sudbine zapisane. “Reci: ‘Dogodit ce nam se samo ono sto nam Allah odredi, On je Gospodar nas.'” (Et-Tevba : 51)
  3. Ono sto te je snaslo nije te moglo mimoici, a ono sto te je mimoislo nije te moglo snaci. Ako se ovo uvjerenje ugnijezdi u tvojoj dusi i osjecajima, kusnju ces dozivljavati kao dar, patnju kao blagodat i sve dogadjanje kao znakove Allahove ljubavi jer koga Allah, dzelle sanuhu, voli, On ga iskusava. U ovom slucaju nece te obuzimati nemir zbog bolesti, skore smrti, novcanih nedaca ili gubitaka doma. Tako je Stvoritelj odredio, takva je sudbina propisana. To je Allahov izbor kojim si stekao nagradu i kojim su ti grijesi izbrisani. Neka su radosni oni koje snalaze nedace, pa se oni strpe i zadovoljni su odredbom Onoga Koji daje i uzima. “On nece biti pitan za ono sto radi, a oni ce biti pitani.” (El-Enbija : 23)
  4. Sve dok ne povjerujes u Bozije odredjenje, kada i kader, tvoji se zivci nece smiriti, tvoja dusa uspokojiti niti slutnje napustiti tvoje grudi. Pera su vec napisala ono sto ce te snaci, zato neka ti se dusa ne zalosti. Ne misli kako si bas ti mogao uciniti da se zid ne srusi, da se voda prospe, vjetar da ne zapuse i staklo da ne pukne. Ma koliko mi to htjeli, to nije tacno. Ono sto je odredjeno desit ce se i zapisano ce se ostvariti. “Pa ko hoce – neka vjeruje, a ko hoce – neka ne vjeruje! (El-Kehf : 29)
  5. Prepusti se sudbini prije nego sto te pregazi vojska bijesa, kuknjave i pogrde. Priznaj kada i kader prije nego sto te preplavi bujica pokajanja. Zato, budi spreman kada sve poduzmes i ucinis, a desi se ono od cega si strepio, jer se to trebalo desiti. I nikad ne reci: “Da sam uradio ovako, bilo bi tako.” I kazi: Ono sto je Allah odredio bilo je.”

Komentariši