Dana, 19.05.2017. godine (subota) u JU Biblioteci u Lukavcu u 18:00 sati je održana promocija knjige „Krik Srebrenice“ autorice Jasminke Halilagić. Organizatori promocije su Asocijacija žena MIZ-e Puračić i JU Javna biblioteka Lukavac. Promotori su bili Amina Karić, predsjednica Asocijacije žena MIZ-e Puračić i Lejla Aljukić, profesorica engleskog jezika. Knjiga je izdata davne 1998. godine, ali se i nakon toliko godina mnogo toga imalo reći – upravo zbog neiscrpne teme i nikad preboljene rane, Srebrenice. Jasminka je 1992. godine odselila iz Srebrenice, pred sami početak rata, u Bokaviće gdje i danas stanuje. Godine 1999. dobila je počasno zvanje „bisera bosanske književnosti“ od Udruženja pisaca Mladih muslimana. Jasminka je cijeli rat humanitarno pomagala prognanicima i radila na probijanju informativne blokade oko Srebrenice. Bila je sekretar Križnog štaba za Srebrenicu u Parlamentu TPK-a. Danas je Jasminka počasna članica Udruženja žena džemata Bokavići.

Na promociji smo imali priliku čuti dosta emotivnih predložaka iz knjige, kako pročitanih tako i onih interpretiranih. Sa suzama u očima što od zadovoljsta zbog potrebe da se ne zaboravi ono o čemu se danas govorilo, tako i zbog osjećanja koja su kolala srcima – jer se na samu pomisao Srebrenica ne može ostati ravnodušan.

„Krik Srebrenice – ja bih rekla krik staklenog grla – i ova knjiga to i jeste. Ona je kriknula i raspršila se. Krniknula je za Srebrenicu, za majku, za Fatimu, za Husejne, za Muhamede, za sinove, za kćeri, za sinove i kćeri nerođene, za kosti pod zemljom, za kosti nad zemljom – za nas koji smo ovdje i one koji nisu tu, a možda bi voljeli da jesu, ali su njihovi životi prekinuti prisilno baš u trenutku kada su najviše željeli da žive – na sve to nas podsjeća ova knjiga i stoji kao opomena da se nikada ne zaboravi ono što se desilo u Srebrenici i Srebrenicama širom Bosne, tokom ‘92.-‘95.“- kazala je jedna od promotorica, Amina Karić.

Na samom kraju,  imali smo priliku uživati u izvedbi „SREBRENIČKOG INFERNA“ u izvedbi Amine Kasumović.

Amina Karić

Predsjednica Asocijacije žena MIZ-e Puračić

By Admin