Saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu

Nove vijesti

Već duže vrijeme putem emisije „Defter hefte“, iznose se brojne laži u vezi s radom Islamske zajednice i njenim uposlenicima. Prekid saradnje njenog autora i obustava emitovanja emisije na medijima u Bosni i Hercegovini jasan je pokazatelj da se radi o širenju govora mržnje, što Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) eksplicitno zabranjuje.

U tu svrhu, sa žaljenjem možemo konstatovati da je u prilogu objavljenom na YouTube kanalu u emisiji „Defter hefte“ od 3. januara 2021. godine, počinjena i najbrutalnija zloupotreba porodica iz Gnojnice (Lukavac).

Medžlis Islamske zajednice Puračić u Lukavcu odlučno demantuje navode iznesene u ovoj emisiji, a u toj emisiji se kaže da su optužbe za slanje neprimjerenih poruka djevojčicama od strane bivšeg imama u džematu Gnojnica zataškane i da je Islamska zajednica stala u zaštitu pedofilije.

Medžlis Islamske zajednice Puračić u Lukavcu je odmah po primanju informacije o ovom slučaju reagovao i u potpunosti postupio u skladu s propisima Islamske zajednice. U najkraćem mogućem roku uslijedio je prekid radnog odnosa s pomenutim uposlenikom, koji je na taj način ostao bez dekreta u tom džematu, te on od tada više nije u službi Islamske zajednice. Pored svih nadležnih struktura u Islamskoj zajednici koje su radile na ovom slučaju, o njemu su upoznati i džematski odbor i džematlije ovog džemata.

Medžlis Islamske zajednice Puračić u Lukavcu je na zahtjev tužilaštva dostavio tražene informacije te je ovaj predmet u nadležnosti pravosudnih organa na čiji rad mi ne možemo utjecati. S obzirom da je ovaj slučaj u Islamskoj zajednici okončan prije skoro dvije godine, te da se radi o zlonamjernom iskorištavanju roditelja djevojčica, a indirektno i samih djevojčica, Medžlis Islamske zajednice Puračić se neće više oglašavati o ovom pitanju. 

Stoga, u ovom našem obraćanju javnosti, najoštrije osuđujemo i u cijelosti negiramo izrečene konstatacije da je slučaj zataškan i da se radi o “pedofiliji pod krovom Islamske zajednice”.

S obzirom na pokazanu namjeru prema Islamskoj zajednici, ne očekujemo da će ovakvi napadi prestati pa nam jedino preostaje da zaštitu svojih prava i zaštitu od laži koje se o Islamskoj zajednici iznose, ostvarimo sudskim putem.